Jätteövning i östra Norrbotten – hit kommer 10 000 soldater

Uppdaterad
Publicerad

I mars hålls den internationella militärövningen Northern Wind i östra Norrbotten och just nu rekognoserar övningsledningen inför att 10 000 soldater ska komma till området.

I mars ska 10 000 soldater från Sverige, Norge, Finland, USA och Storbritannien delta i den gemensamma övningen Northern Wind i östra Norrbotten. Endast 3 000 av soldaterna är svenska.

Tanken är att Sverige ska öva försvar med underställda utländska styrkor.

– Övningsområdet sträcker sig från Gunnarsbyn till finska gränsen. Bara i Haparanda kommer 4500 norska soldater att ha sin bas, berättar övningsledaren överstelöjtnant Johan Skiöld.

Kollar hållbarhet på broar

Just nu finns övningsledningen för de fem deltagande nationerna på plats i Överkalix för att rekognosera inför övningen. 

– När vi rekognoserar så handlar det mycket om säkerhet, att minska risken för skador under övningen. Vi tittar till exempel på hållbarhet på vägar och broar, berättar överstelöjtnant Johan Skiöld. 

Den 18 mars drar övningen igång i östra Norrbotten och pågår till 27 mars. Förbandsskedet föregås av förberedelser och transporter till övningsområdet, vilket inte är minst viktigt.  

Enligt den norska övningsledningen blir transporterna till området nästan lika viktiga som själva övningen. Det handlar om att klara logistiken kring ett så pass stort samarbete.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer