Claes Hemberg, Avanza Bank

”Northland lurade småspararna”

Uppdaterad
Publicerad

Claes Hemberg, nätbanken Avanzas sparekonom, tror att Northland Resources nya ägare finns utanför Norden och sannolikt i Ryssland och Ukraina. Han tror också dagens ledning får gå på grund av kassakrisen.

-Det logiska är att de nya ägarna kallar till en ny bolagsstämma och utser en ny styrelse och ledning inom kort. Om man schabblar bort 2,5 miljarder kronor, då kan man inte ha kvar förtroendet hos någon, säger Claes Hemberg till Nordnytt.

”Småspararna lurade”

Avanza bank har tidigare företrätt drygt tio procent av gruvbolagets ägare och Claes Hemberg lider med alla småsparare vars aktier nu är värda 20 gånger mindre än tidigare.

-Den här resan har varit plågsam för småspararna vars aktier nu bara är värda 27 öre styck. Jobben i Pajala är räddade, men småspararna har blivit lurade säger han.

”Be om ursäkt”

-Jag tycker att Northland Resources ska be om ursäkt för sina misstag som lett till så många personliga tragedier.

Northland Resources informationschef Niclas Dahlström vill i dag inte kommentera fråga om de nya ägarna och när det gäller ledningens framtid så menar han att det är en styrelsefråga.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.