Peter Carlsson, vd för Northvolt, tänker bygga en enorm batterifabrik. Kanske i Luleå. Foto: TT

Northvolts vd: ”Klart att fabriken blir av”

Uppdaterad
Publicerad

Northvolts företagsledning fick under lördagen klart för sig vad Luleå skulle erbjuda om det blir aktuellt med att bygga en batterifabrik – och nu är det väntans tider som gäller.

– För oss handlar det om att hitta den kommun som har absolut bäst förutsättningar för att lösa alltifrån tidplan och logistik till  energiförsörjning, säger Northvolts vd, Peter Carlsson.

Det är åtta kommuner som konkurrerar med varandra när Northvolts ledning nu är ute och besöker samtliga. Förutom Luleå är det Skellefteå, Gävle, Västerås, Norrköping, Mariestad, Skövde, Göteborg och Malmö.

Luleå och batterifabriken

Sticker ut i modern tid

Batterifabriken ska producera litiumjonbatterier till elbilar. Vid full produktion ska verksamheten kunna ge närmare 3.000 arbetstillfällen, enligt företaget.

– Det är kanske ett av de största industriprojekten i modern tid. Vi hoppas kunna sätta spaden i marken nästa sommar och ha produktionsstart 2020, säger Peter Carlsson.

Och du tror det blir av?

– Det är klart!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Luleå och batterifabriken

Mer i ämnet