Jenny Lindberg, projektledare för stadshusflytten i Kiruna. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Nu är Kirunas nya stadshus redo för inflyttning

Publicerad

Det nya stadshuset – Kristallen – har en rejäl yta på 13 400 kvadratmeter. De kommunala tjänstemännen har börjat flytta in och snart kommer de drygt tusen tavlorna som ingår i Kirunas konstskatt att packas upp.

Är det ett tecken på ett storhetsvansinne när Kiruna med sina 23 000 invånare har byggt ett så här stort stadshus?

– Det är klart att vi ska ha ett likvärdigt stadshus som vi haft och som vunnit många arkitekturpriser, skrattar Jenny Lindberg som är projektledare för stadshusflytten.

Hon tillägger att det egentligen finns två hus i en och samma byggnad. Dels de kommunala tjänstemännen arbetsplatser och möteslokaler, dels ett Länskonstmuseum.

Kristallen präglas av guld

Bygget av Kristallen har kostat 700 miljoner kronor. Huset är ritat av arkitektbyrån Henning Larsen. Lokalerna präglas av guldfärg, ny arkitektur och i framtiden även konst. 188 tjänstemän ska arbeta här.

Och det är en synbart stolt projektledare som visar huset.

– Den guldbeklädda kristallen går genom kontorscirkeln och där finns länskonstmuseum, kommunfullmäktigesal och kommunstyrelsesal, berättar Jenny Lindberg.

Gamla konstverk ska visas upp

Kiruna kommun har en omfattande konstskatt och över tusen tavlor har packats in och väntar på flytt in i de nya lokaler och ska så småningom hängas upp runt omkring i det nya stadshuset.

– Det känns både vemodigt och fantastiskt att lämna det gamla stadshuset. Jag arbetade som kultursekreterare i Kiruna för sjutton år sedan och nu återser jag den gamla konsten. Det är som mina vänner och jag frågar ”hur mår ni” och jag ser att de mår bra, berättar Curt Persson som är projektledare för flytten av konstverken.

Ett nytt centrum om fem år

Idag är Kirunas nya centrum en stor byggarbetsplats där ett enda hus är färdigt. Om två år ska det även finnas ett nytt kulturhus bredvid stadshuset med bibliotek, bio och en stor restaurang.

Om fem år ska det gamla centrum inte finnas längre utan affärerna och hotellen ska finnas här intill Kristallen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet