40 kronor för en skidtur – 400 kronor för en säsong. Nu börjar det kosta att åka längdskidor på Ormberget i Luleå. Foto: SVT

Luleå inför avgifter i längdspåret

Uppdaterad
Publicerad

Nu blir det dyrare att hyra en sporthall, bada på Pontusbadet och åka slalom. Det kommer även att börja kosta om du vill åka längdskidor på Ormberget i Luleå.

I går beslutade kommunfullmäktige i Luleå att klubba igenom ett nytt avgiftsförslag som handlade om att höja avgifterna inom vissa idrotter. Bland annat kommer det bli dyrare att hyra ishallar och sporthallar i kommunen.

Kommunen klubbade även igenom att höja priserna på Luleås badhus. Till exempel kommer ett säsongskort för en familj att höjas från 1350 till 2500 kronor och i Råneå höjs priset från 1000 kronor till 2000 kronor.

Behöver renovera

– Det här gör vi för att man behöver följa gängsenormer i Sverige. Vi har legat lågt med alla våra priser under en tid. En del höjningar gjorde vi 2013, men sedan dess har vi inte höjt någonting. Vi känner att vi behöver få upp priserna, säger Inger B Larsson (S), ordförande i fritidsnämnden.

Borde inte kommunen vara stolt över att kunna erbjuda avgiftsfria eller billig idrott?

– Absolut. Det är det vi har känt. Men vi behöver också få in pengar för att kunna investera och hålla en bra standard.

Vad kommer pengarna att gå till?

– Det är hela tiden renoveringar som behövs. Som på Ormberget har vi till exempel investerat i en maskin som gör konstsnö och de arbetar nästan dygnet runt med att hålla skidspåren i gott skick, säger Inger B Larsson, ordförande i fritidsnämnden (S).

Totalt har investeringarna på Ormberget kostat runt 40 miljoner kronor.

Kostar att åka längd

På Ormberget inför man även nya spåravgifter. Det kommer antingen kosta 40 kronor per dag eller 400 kronor per säsong, men kommer inte omfatta barn och ungdomar under 20 år. Och trots att det blir dyrare att idrotta påpekar Inger B Larsson (S) att de endast höjt avgifterna för de som arbetar och bör ha råd att betala.

Hur rimmar detta beslut med att göra Luleå mer attraktivt?

– Det tycker jag att vi gör eftersom att vi får in pengar så vi kan hålla efter och göra det bättre.

Här blir det dyrare med idrott – se hela listan

Höja priserna på ishallar och sporthallar i tre nivåer – 10 procent för barn och unga, 15 procent för senioridrott och 25 procent för företag och privatpersoner

Höja liftkortspriset i Måttsund och Ormberget

Höja biljettpriset på turbåtarna – Symfoni, Stella Marina och pendelbåten Gajecha

Höja priserna på badhusen – både säsongskort men också för enstaka badbesök. På Pontusbadet blir höjningen fem kronor för barn och 20 för vuxna.

Införa spåravgifter på Ormberget – det kommer dock förbli gratis att åka på Mattisberget, Bergnäset, Råneå, Vitå och Niemisel.

Källa: Luleå kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.