Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Personalen på Erikslundens äldreboende i Boden har jobbat hårt på det boende som är värst drabbat av covid-19. Catrin Sundqvist och Amanda Nyberg, båda är undersköterskor och skyddsombud, berättar om situationen. Foto: SVT/Erica Larsson

Personalen bryter tystnaden om det hårt drabbade äldreboendet i Boden

Uppdaterad
Publicerad
Erikslundens äldreboende i Boden är ett av de hårdast drabbade boendena i Norbotten så här långt under den pågående coronaepidemin.

– Som mest har jag jobbat 50 timmar övertid på en månad, det var i april när det var som körigast, men det har ju känts bättre att vi  som är ordinarie personal kunnat hoppa in extra ibland istället för att ta in någon vikarie som inte är van att jobba här, säger undersköterskan och skyddsombudet Amanda Nyberg vid Erikslundens äldreboende.

”Orolig när du går till jobbet”

Nu berättar personalen om läget vid äldreboendet Erikslunden i Boden, som smittskyddsläkaren Anders Nystedt pekat ut som ett av de hårdast drabbade boendena av covid-19 i Norrbotten.

– Det är ju klart att du är ju orolig när du går till jobbet men vi känner inte till någon som stannat hemma på grund av rädsla utan då har det varit för att de haft symtom, säger undersköterskan och skyddsombudet Catrin Sundqvist som arbetar vid en avdelning på Erikslundens äldreboende.

Har ni fått något kristöd under den här tiden med tanke på att flera boende avlidit?

– Vi har fått veta att det finns om vi behöver men vi har löst det genom att  stötta och prata med varandra vi som jobbar här, säger Amanda Nyberg.

Antal avlidna

Erikslunden har varit extra utsatt då smittspridningen har varit utbredd och flera äldre har avlidit, enligt smittskyddsläkare Anders Nystedt. Enligt källor till SVT ska det handla om tio boende vid äldreboendets tre olika avdelningar som har avlidit sedan pandemin bröt ut. Men trots detta ska inte alla ha testats för covid-19 så man vet inte med säkerhet vad som är dödsorsaken hos de lika individerna. En siffra man inte vill kommentera på boendet.

-Jag vill varken bekräfta eller dementera den siffran, de berörda anhöriga är underättade eftersom de är dem vi är skyldig att informera, säger Anette Sandström som är en av enhetscheferna vid Erikslunden.

I klippet hör du de två undersköterskorna berätta om hur det var när läget var som mest kritiskt vid äldreboendet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet