Börje Salmings familj närvarade på ishotellet i Jukkasjärvi när den tidigare hockeyspelaren hyllades av Kiruna kommun med såväl en egen gata som staty. Foto: Arkiv, Teuvo Palomäki/SVT

Nu kan Börje Salming få sin egen gata – överklagan avslås

Uppdaterad
Publicerad

Kiruna kommun har tidigare beslutat att döpa om Matojärvigatan till Börje Salmings gata – men en privatperson överklagade beslutet till Förvaltningsrätten. Nu avslås överklagandet, enligt P4 Norrbotten.

Ärendet har överklagats två gånger. Det första beslutet om namnbytet togs redan den 14 november när Börje Salming fortfarande var vid liv. Det beslutet upphävdes då det ansågs ha tillkommit på ett olagligt sätt.

Den 5 december togs ett nytt beslut men även det överklagades – denna gång utan gehör. Enligt P4 Norrbotten avslås överklagan med motiveringen att det är kommunstyrelsen som namnsätter gator, vägar och torg i Kiruna.

Börje Salming hyllas

”Känns hedrande för Börje”

Om det blir en tredje tur i ärendet återstår att se, beslutet kan överklagas till kammarrätten.

Börje Salming gick bort i sviterna av ALS den 24 november. Han blev 71 år gammal.

I klippet nedan hör du Kirunabor på Matojärvigatan tycka till om namnbytet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kirunabornas reaktion efter beskedet att en gata nu döps efter Börje Salming. På bilden Emma Jonsson och Pär-Jon Huuva. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Börje Salming hyllas

Mer i ämnet