Foto: Manu Fernandez/TT

Nu öppnar bokning av vaccindos 3 för alla över 18 i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Region Norrbotten meddelar nu att alla som är 18 år eller äldre nu kan boka tid för en tredje dos covid-vaccin.

Regionen poängterar att varje person själv måste hålla koll på att det gått nog länge sedan man tog andra sprutan. För 65+ är det fem månader, för övriga är det sex månader som gäller.

”Alla som bokar för tidigt kommer att bli avbokade”

Rent tekniskt är det möjligt att boka vaccination när som helst, oavsett när du fått dina tidigare doser. Bokningssystemet kan inte känna av när det är dags för varje person att få nästa spruta.

– Alla som bokar för tidigt kommer att bli avbokade av oss och det måste vi göra manuellt. Genom att hålla koll på när det är dags för dig sparar du tid för våra medarbetare i bokningen, säger Pia Näsvall, hälso- och sjukvårdsdirektör och vaccinationssamordnare i ett pressmeddelande.

Så tar du reda på när andra sprutan togs

Det finns tre sätt att ta reda på när den andra sprutan togs. Dels står det på det vaccinationskortet man fått i samband med vaccinationen. Det står också på covid-beviset som beställs på covidbevis.se. Man kan också logga in på 1177.se och se i sin journal när man fått de olika doserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.