Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Viktoria Enberg, polisinspektör i Piteå, tycker att det känns spännande att börja med den nya lagföringsmetoden. Foto: Ullrika Wänkkö/SVT arkiv

Nu ska brottslingar lagföras snabbare i Norrbotten

Publicerad

En ny metod, snabbare lagföring, införs vid tingsrätten i Luleå och vid lokalpolisområden i Norrbotten. Det nya arbetssättet ska kraftigt minska handläggningstiden från brott till straff.

Tiden från brott till lagföring ska minska, från dagens 4-5 månader ner till mellan två och sex veckor. Det gäller enklare vardagsbrott som exempelvis ringa narkotikabrott och olovlig körning.

Metoden införs nu på försök även i Norrbotten, vid Luleå tingsrätt och i lokalpolisområdena Luleå/Boden samt Piteå älvdal.

Polisen får mer befogenhet

Mer ansvar och befogenheter läggs på polisen. Den misstänkte får möjlighet att underteckna ett erkännande och en fullmakt för strafföreläggande redan på brottsplatsen vilket gör att ärendet i så fall oftast inte behöver gå till åtal.

– Det känns jättespännande. Det blir som någon form att tillfredsställelse att man får se att det blir ett straff eller att man kan lämna ut en tidpunkt för huvudförhandling där och då, säger Viktoria Enberg, polisinspektör i Piteå.

Får rättegångsdatum på brottsplatsen

Ett annat verktyg är tillgänglighetsdelgivning. Det innebär att den åtalade själv ansvarar för att ta del av handlingar samt delta i eventuella tingsrättsförhandlingar. Den åtalade får då information redan på brottsplatsen om vilka datum som gäller för rättegång och utlämning av handlingar vid rätten.

Hör mer om metoden i klippet ovanför från polis och åklagare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer