Nu ska de kallas för Kväner

Uppdaterad
Publicerad

Meänkielitalande på Nordkalotten ska kallas för kväner. Kvänfolket ska också få status som ursprungsfolk och ett gemensamt organ. Dessa krav väcktes i ett minoritetsmöte under helgen i Kiruna.

Representanter för fem minoritetsorganisationer i Nordkalotten samlades under helgen i Kiruna. Alla dessa – ungdomsförbunden för Kväner och Tornedalingar, Norske Kveners Förbund, Svenska Tornedalingarnas Riksförbund och Kvänlandsförbundet är överens om att samarbeta mer och skapa ett gemensamt råd eller organ för dessa minoritetsorganisationer.

-Vi är ett folk med en gemensam historia, kultur och ett gemensamt språk. Det är naturligt att driva våra frågor gemensamt i stället för att alla ska jobba var för sig, säger Bengt Niska från Svenska Tornedalingarnas Riksförbund.

Frågan om att alla ska kallas för kväner ska börja diskuteras i respektive organisation. De som deltog i mötet tycker också att meänkieli talande på Nordkalotten ska få status som ursprungsfolk.

-På det sättet skulle man höja statusen för dessa minoritetsgrupper, säger Bengt Niska från STR-T.  Vi är ett ursprungsfolk med tusenårig gemensam historia på Nordkalotten bakom oss.

Enligt honom är gamla fångsgropar ett bevis på meänkielifolket har funnits länge på plats och samarbetat med varandra.

Organisationerna ska arbeta vidare med gemensamma symboler såsom till exempel en gemensam flagga, kultur samt rättighets- och urfolksfrågor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer