Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Följ med till rymdbasen där raketerna ska testas Foto: SVT

Framtidens raketer testas på Esrange – inleds i sommar

Uppdaterad
Publicerad

På rymdbasen Esrange har man börjat bygget av nya raketramper där företag ska kunna testa nya raketmotorer. Förhoppningen är att satsningen ska spilla över på det lokala näringslivet.

Under 2018 satsade regeringen 60 miljoner kronor och SSC satsade själva 20 miljoner på en ny testbädd på Esrange utanför Kiruna. Nu är bygget igång och redan till sommaren ska den första rampen tas i bruk av ett tyskt företag.

I dag är det framför allt privata företag och kommersiella satsningar som står bakom utvecklingen i rymden. Tidigare handlade det mest om nationella satsningar och internationella rymdorganisationer som Nasa och Esa.

Man skulle kunna säga att det är för den nya rymdåldern som Esrange bygger och investerar i ny infrastruktur.

I klippet hör ni Philip Pålsson som är projektledare för det som kallas New Esrange. Nu får också ni en glimt av de stora arbetena som har startat på rymdbasen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer