Nu ska tomma hus i Tornedalen fyllas

Uppdaterad
Publicerad

Pajala kommun och Övertorneå kommun har startat ett kommunöverskridande samarbete för att få en attraktivare och rörligare bostadsmarknad i Tornedalen. Tillsammans med andra aktörer ska ett projekt startas för att få en bättre bredd av olika boenden i kommunerna.

Övertorneå kommun och Pajala kommun har samma problematik inom bostadsmarknaden. Det finns hus och gårdar som inte används som permanent boende utan som fritidshus, och det finns få alternativ för äldre att flytta till om man vill flytta från hemgården.

Därför har kommunerna startat ett samarbete om hitta lösningar för att få igång en rörligare och attraktivare bostadsmarknad.

Äldre i Pajala och Övertorneå kan ha svårt att hitta en ny bostad när de vill sälja hemgården. Foto: SVT

Samma problem i kommunerna

– Vi har samma problem som alla andra landsbygdskommuner i hela Sverige. Det är resursslösande att köra det här racet ensam, vi blir dubbelt så starka och får dubbelt så mycket kontaktnät, resurser och kompetenser när kommunerna gör det tillsammans, säger Johanna Funck, platsmarknadsförare i Pajala kommun.

Flyttkedja

Kommunerna har haft gemensamma träffar med fastighetsägare, mäklare, banker, entreprenörer och länsstyrelsen för att hitta en väg till en attraktivare bostadsmarknad i Tornedalen. Nästa steg är att starta ett treårigt projekt som ska se över hur en fungerande flyttkedja kan komma igång.

– Där bygger vi upp ett kompetens- och resursteam med både myndigheter och privata aktörer.

Stötta fastighetsägare

Teamet ska tillsammans med en digital guideline och en fysisk lots stötta personer som vill flytta till kommunen eller personer som söker ett annat boende i kommunen.

– Även fastighetsägare som vill sälja eller stycka upp tomter ska få stöd. Det ska gå så smidigt som möjligt för dom, säger Johanna Funck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.