Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar SVT:s meteorolog om polarnattens stora konstraster mellan Junosunado och Lovikka. Foto: Fredrik Israelsson / SVT

Nu sveper polarnatten över Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Atmosfärens böjning gör att gränsen för polarnatten inte går precis vid polcirkeln. Nu sveper den över Norrbotten och skillnaden mellan tätorterna Junosunado och Lovvikka är stora – i klippet förklarar SVT:s meteorolog Pererik Åberg varför.

Strax före klockan tolv i dag den 30 november går solen ned i Treriksröset och visar sig först igen den 12 januari.

Mörkrets tysta mantel sprider sig sedan vidare över Norrbottens län fram till vintersolståndet den 21 december då det vänder mot ljusare tider igen. Men det är alltså först den 12 januari som Treriksröset får se solen igen – om vädret är klart vill säga.

Kiruna får vänta lite till

I Kiruna anländer polarnatten den 11 december. Och skulle du gå i flyttankar så kan din inställning till mörker och ljus avgöra om du ska bosätta dig i Lovikka eller Junosuando – i klippet hör du varför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.