Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi gör det så miljömässigt det går” – hör hur företag och andra påverkade ser på gruvbrytningen i Malmfälten. Foto: Lizette Gunneson/SVT

Nu tätnar kampen om de vidsträckta markerna i Malmfälten

Publicerad

Det kommer att bli trångt i markerna när den ”gröna” omställningen ska räddas av Malmfälten. EU vill att mer metaller måste brytas här.

Till det kommer tusentals vindkraftverk, nya elledningar, vätgas och andra industrier som behövs.

Nu tätnat kampen om de vidsträckta markerna.

I Gällivare är pusslet just nu svårt att lägga. Många vill ha rätt till markerna i den stora kommunen, inte minst vindkraftsbolag, gruvbolag och samebyar.

Och nu är trycket hårt från industrin och den fossilfria omställningen.

Industriboomen i norr

– Det är viktigt för Sverige att visa vägen, att vi kan bli den första fossilfria välfärdsstaten i Europa. Potentialen möjligheten är ju jättestor i det, säger Alexander Kult, särskild samordnare Gällivare kommun.

Ökande behov av koppar

Behovet av koppar i EU ökar mer än 60 procent på tio år, 13 miljoner ton per år 2020 till 80 miljoner ton per år 2030. Ökningen fortsätter efter det.

– Vi vill väl också miljöns bästa? Man kan känna sig svartmålad när man är emot. Men ska det vara på Gällivare skogssamebys bekostnad som den gröna omställningen ska ske? undrar Hanna Persson, renägare.

Se hela programmet Inblick: Gröna gruvor? här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet