Polisen började märka problemen med den ökade tillgången på amfetamin i länet sommaren 2016, säger Johan Lund, polisassistent i Luleå och Boden. Foto: SVT

Ny amfetaminvåg i Norrbotten

Publicerad

Det har kommit en ny våg av amfetaminliknande substanser som sprids i Norrbotten i rask takt. Förklaringen är enligt polisen att man kokar drogerna lokalt.

En av anledningarna till att substanserna nu flödar i länet i större utsträckning än på länge är att flera norrbottningar börjat koka amfetamin själva lokalt, istället för att smuggla in narkotikan, enligt polisen.

– Vi märker det på tillslag, vi har tagit många större partier, alltså inte de här för eget bruk utan 30-40 gram amfetamin runt om i Norrbotten. Främst i Luleå, Boden och Piteå har det ökat rejält.

Kokats lokalt

– Sedan märker vi ju att fler ungdomar har fått i sig det här på fester och en av anledningarna är att det har kokats lokalt genom att man beställer olika komponenter på nätet och sedan kokar det själv. De som sett TV-serien Breaking Bad vet vad jag menar, säger Johan Lund som är polisassistent i Luleå och Boden.

Hur många misstänker ni kokar själv?

– Det är omöjligt att veta, visste vi det hade vi tagit fast dem. Men det måste vara en ansenlig mängd och inte bara ett fåtal som gör det med tanke på tillgången.

Amfetamin istället för tequila

Samtidigt har polisen stött på allt fler unga vid tillslag och vid drograttfyllor som är okända av polisen sedan tidigare i kriminella sammanhang. Unga människor som man inte tror missbrukat narkotika tidigare – men som nu testat amfetamin som förstagångsdrog med anledning av den stora tillgången.

– Ett exempel då jag reagerade var en kille som jobbar med att köra långtradare får för sig på en fest att shotta amfetamin istället för tequila. Ett annat exempel är en kvinna i 20-års åldern som också bara säger rakt ut att på en fest så testade jag amfetamin, säger Lund, och fortsätter:

– Det är det här som har ökat, de som bara testar amfetamin lite grand. Och de här personerna behöver inte känna den där tungt kriminella personen som håller på med amfetamin, utan det kan vara en polare på en fest, säger Johan Lund.

Tillslag varje vecka

Polisen började märka problemen med den ökade tillgången på amfetamin i länet sommaren 2016 och sedan dess har polisen gjort tillslag en till fyra gånger i veckan.

– Samtidigt har vi många drograttfyllor på narkotika och då främst amfetamin, det har varit väldigt många sådana de senaste veckorna. Det handlar många gånger om de som har knarkat i 10-15 år men som sedan varit drogfria några år, men som nu kommit tillbaka i ett drogmissbruk på grund av den stora tillgången.

Tio kilo amfetamin

Men polisens kamp mot drogerna stannar inte vid det lokalt kokade amfetaminet.

I dagarna gjordes ett av de största narkotikabeslagen någonsin i länet. Där över tio kilo amfetamin beslagtogs och en man i 50-årsåldern från Kalix sitter häktad misstänkt för grovt narkotikabrott.

I det här fallet handlade det inte om lokalt kokat amfetamin. Men Johan Lund poängterar att att narkotikapoliserna skulle behöva vara många fler för att verkligen kunna ta striden mot narkotika.

– Det är ungefär som om en brandman ser två hus brinna men du kan inte släcka mer än ett hus, så känns det för det pyr hela tiden men vi klarar inte av att släcka bränderna, säger Lund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer