En ny 320 meter lång bro ska byggas över Kalix älv. Foto: Trafikverket

Ny bro över Kalix älv – byggstart till sommaren

Uppdaterad
Publicerad

En ny 320 meter lång bro ska byggas över Kalix älv. Ett arbete som beräknas vara klart 2021.

Den nuvarande bron på E 4:an över Kalix älv byggdes 1957 och nu ska den alltså rivas och en ny bro byggas några meter nedströms från den gamla. Anledningen är att den gamla bron inte klarar det nya BK4-vägnätet, vilket innebär att den ska kunna bära fordon med upp till 74 tons bruttovikt.

Bygget väntas vara klart om tre år och tills dess ska den gamla bron vara kvar för överfart över älven.

– Vi bygger den nya bron några meter nedströms om den nya och så länge bygget pågår ska den gamla bron vara kvar. När den nya bron är färdig så rivs den, säger Robert Nilsson, produktionschef, NCC Infra.

Påbörjas under sommaren

Den nya bron kommer att bli 320 meter lång och 15,2 meter bred. Den kommer också att ha en fyra meter bred gång- och cykelbana.

Arbetet påbörjas under sommaren och när det är i full gång kommer ett 50-tal personer att jobba med bygget.

– Det är en stor utmaning då vi kommer att jobba både i vatten och ovan jord men vi har en lång erfarenhet att att jobba med den här typen av byggprojekt, säger Robert Nilsson.

E4 kan få nedsatt hastighet och avsmalnat körfält under tiden som bron byggs. Båtar kommer att kunna passera via en uppmärkt farled. I december 2021 beräknas den nya bron vara färdig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer