Ny chans för strejkande

Uppdaterad
Publicerad

Hungerstrejken i Boden är avslutad och de tretton afghanska flyktingarna kan få en andra chans av migrationsverket.

Fakta

Bakgrund till strejken

Det var den 18:e april som fem afghanska, asylsökande män inledde hungerstrejken utanför Migrationsverket i Boden. Anledningen var att de fått avslag av Migrationsverket och menade att säkerhetsläget i hemlandet gjorde att de inte kunde återvända.

De hoppades att Migrationsverket skulle pröva deras ärenden på nytt. Efter hand anslöt sig fler, bland annat några flyktingar från Älvsbyn. Till slut deltog 13 personer i hungerstrejken.

Till en början vägrade de strejkande att inta vare sig mat eller dryck. Det innebar att flera blev medvetslösa och fördes till Sunderby sjukhus. För två veckor sedan kunde den person som kom att bli talesman för gruppen – Ahmad ”Zaki” Aklil Khalil – berätta att tillståndet för de hungerstrejkande förbättrats sedan de börjat dricka vatten med glukos och salt. I lördags avbröt två hungerstrejken. De var då inne på sitt 24:e dygn.

I går kom så beskedet att även de övriga avbröt hungerstrejken i Boden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hungerstrejk i Boden

Mer i ämnet