Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Följ jakten på den sällsynta skalbaggarna

Ny djurart hittad i havet utanför Luleå och Piteå

Publicerad

Allt mer tyder på att en helt ny art finns i Sverige. En väldigt liten skalbagge som tidigare bara påträffats i Kina och Finland hittas nu allt fler gånger i havet utanför Piteå och Luleå.

Förra sommaren hittade marinbiologer för första gången i Sverige ett par håriga strimbockar i en vik utanför Piteå. Efter den här sommarens undersökningar tyder allt mer på att den lilla skalbaggen är etablerad i Sverige.

Under tisdagen snorklade länsstyrelsens marinbiologer vid Trundön utanför Piteå. I klippet får du följa med i jakten efter de ovanliga baggarna.

– Det är en spännande eftersom den är fridlyst i Finland och en direktivart. Det betyder att vi har ett speciellt ansvar att skydda och bevara den, säger marinbiolog Petra Pohjola vid Länsstyrelsen i Norrbottens län.

Strimbock

Visa

Längd 5,5–8,5 mm. Färgen är över lag ljusare, med halssköld och ben vanligen enfärgat ljusa.

Sedan länge känd från Finland, men först 2018 påträffad i Sverige (Norrbotten). Utbredningen i Finland sträcker sig från Finska viken norrut ända till Uleåborg i Bottenviken, med flera lokaler på Åland. Eftersök längs Upplandskusten har hittills varit resultatlösa. Arten är inte funnen i något annat europeiskt land, och är utanför Europa endast känd från Kina. Det kan dock antas att mörkertalet i kända förekomster är mycket stort.

Källa: Artfakta, SLU

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer