Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En ny elkraftledning till Finland ska minska beroendet av Ryssland. I klippet hör du Ida Wallentin, projektledare vid Svenska kraftnät, berätta mer. Foto: Erica Larsson/SVT

Ny kraftledning från Norrbotten till Finland ska jämna ut priset i länderna

Publicerad

Svenska kraftnät planerar en ny elledning till Finland som ökar överföringskapaciteten mellan länderna med 800 megawatt – vilket motsvarar 100 normalstora vindkraftverk.

Detta ska jämna ut priserna i de båda länderna. Dessutom kan Finlands och de baltiska staternas beroende av rysk energi minska.

Det blir den tredje el-kraftledningen till Finland och den beräknas kosta närmare tre miljarder kronor, varav EU bekostar hälften och sedan bekostar Finland sin del och 80 procent av den svenska delen.

Företag som vill bygga och använda el- och naturgasledningar måste ansöka om tillstånd (koncession) hos Energimarknadsinspektionen. Syftet enligt koncessionsansökan är bland annat ökad leveranssäkerhet i Finland och att förbindelsen ska bidra med vissa positiva leveranssäkerhetsaspekter för Sverige genom att kapaciteten mot utlandet ökar och förutsättningar för ökat förbrukningsuttag i Luleåområdet skapas.

– Vi bygger den för att den ökar elhandelskapaciteten med 40 procent och kommer att bidra med att utjämna elpriset mellan Finland och övriga Norden, säger Ida Wallentin, projektledare vid Svenska kraftnät.

”Ska minska beroendet av Ryssland”

Enligt Ida Wallentin kommer elledningen även att ha en positiv effekt för elmarknaden i de baltiska länderna.

– Den bidrar med att minska beroendet av Ryssland. Den är även viktig för industrisatsningarna i Norrbotten, säger hoon.

Regeringen tar beslut hösten 2023 och elledningen beräknas vara färdig i slutet av 2025.

I klippet hör du Ida Wallentin svenska kraftnät berätta om projektet.

Det är ett samarbetsprojekt mellan Svenska kraftnät och finska transmissionsnätsoperatören Fingrid Abp.

Utbyggnadsförslaget utgörs av en el-kraftledning mellan vattenkraftverket Messaure i Jokkmokk till Övertorneå och vidare på finska sidan till Uleåborg.

Den ska även förse el-kraft till Baltikum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.