Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur det mullrar i Malmberget när gruvan öppnas i klippet ovan. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Ny epok i Malmbergsgruvans historia: ”Startskottet på den gröna omställningen”

Uppdaterad
Publicerad

Natten mot onsdagen inleddes en ny epok i LKAB:s historia, när den sista sprängningen för att skapa en ny öppning och infart till underjordsgruvan i Malmberget skedde.

Den befintliga gruvinfarten byggdes 1965 och det är normalt sett något som görs endast en gång i en gruvas livstid. Den nya gruvinfarten är en del av de förberedande arbeten som genomförs inför framtidens industriområde.

– Vi måste ha en ny ingång till underjordsgruvan för att vi behöver mer plats på vårt industriområde ovan jord, för att exempelvis bygga järnsvampsverket och det som behövs för den gröna omställningen, säger Per Brännman, gruvchef för LKAB Malmberget.

Fossilfri ståltillverkning

Startskottet på en ny era

Den 14 april 2022 startade drivningen av en 536 meter lång tunnel med start på nivå 278 (under jord) i den befintliga huvudsnedbanan, och upp mot platsen där den nya infarten placeras. Den nya ingången ska vara i drift i juni.

Se den sista sprängningen och den nya öppningen av gruvan i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fossilfri ståltillverkning

Mer i ämnet