Skollokaler som ska bli äldreboende Foto: SVT

Ny form av äldreboende på gång

Uppdaterad
Publicerad
I Kalix ska de bygga 15 lägenheter för äldre i en ny typ av boendeform. Det är en gammal del av Furuparkskolan som ska byggas om.

De gamla klassrummen ska bli 15 stycken tvårumslägenheter som ska stå klara redan nästa sommar. Om boendeformen är de först med i Norrbotten säger de.

När man blir äldre och inte längre vill bo hemma så är första steget ett trygghetsboende. När man behöver mer vård så får man söka särskilt boende. De här lägenheterna är mitt emellan. Kanske vi kan kalla det mellanboende.

– Regeringen jobbar ju fram olika typer av boende för äldre, och just nu ligger den här typen av boende på regeringens bord för beslut och det känns riktigt bra att vi ligger till och med före regeringen i den här frågan, säger Tommy Nilsson (S) kommunalråd Kalix.

Alla tre politiker som visar oss runt kan tänka sig att själva bo här så småningom.

Medborgardialog på gång

Nu ska medborgardialoger dras igång för att ta bestämma mer i detalj vad som behövs kring det nya mellanboendet.

Det planeras också för 20 nya platser på särskilt boende i Kalix och ytterligare ett trygghetsboende.

– Ett gissel för många, med stigande ålder, är ensamhet och man känner sig otrygg och så vidare. Det vi absolut ska uppnå med de här 15 lägenheterna är att vi ska ha en sådan miljö både ute och inne så att man ska känna sig trygg och man ska inte känna sig ensam utan man ska ha en social gemenskap, säger Maud Lundbäck (S) ordf socialnämnden Kalix.

Lokalerna är sålda till Statens Bostadsomvandling, SBO, och lägenheterna ska sen hyras av kommunen som i sin tur ska hyra ut dem till hyresgäster.

Hyreskostnaden blir kring 6500kr/ månad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer