Arkivbild öra Foto: SVT

Ny forskning: Ljudmiljöer ska kunna höras innan de finns

Publicerad

Hur kan man ta reda på hur ljudmiljön kommer att vara, i till exempel en idrottshall innan den är byggd? Det har forskare vid Luleå Tekniska Universitet, LTU, tagit fram verktyg till att ta reda på. Det handlar om ljud för virituella miljöer.

–Vi kommer att ge möjligheten att höra ljudmiljöer innan de finns, vilket kommer att förbättra förutsättningarna för att fatta rätt beslut i framtida bygg- och infrastrukturprojekt, säger Arne Nykänen, biträdande professor i teknisk akustik vid Luleå tekniska universitet.

Tidigare jobbade Arne Nykänen med ljudapplikationer inom bilindustrin och det är med de erfarenheterna, dataspelsteknik och psykoakustik (läran om upplevelserna av ljud) som han nu utvecklat prototyper för att demonstrera VR(Virtual reality) ljud.

–Realistiska VR-presentationer kommer att användas för att visa teknikens potential, säger Arne Nykänen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.