Foto: SVT

Ny hjärtforskning på LTU

Uppdaterad
Publicerad

Ny forskning från Luleå tekniska universitet visar att kvinnor som får en andra hjärtinfarkt får den betydligt tätare inpå den första än vad män får.

Akut hjärtinfarkt är en av våra vanligaste dödsorsaker. 2015 fick nära 27 000 personer i Sverige en akut hjärtinfarkt, visar siffror från Socialstyrelsen. En fjärdedel av dessa fall ledde till döden inom 28 dagar.

Presenteras på alla hjärtans dag

På alla hjärtans dag presenterar Luleå Tekniska Universitet ny forskning kring skillnaderna mellan män och kvinnor som drabbas av en andra hjärtinfarkt.

–Det skiljer 17 månader i tid mellan kvinnor och män, säger Ulrica Strömbäck, doktorand vid Luleå tekniska universitet.

–Det är en väldigt stor skillnad. Kvinnor har betydligt kortare tid mellan den första och andra hjärtinfarkten. Kvinnor är i regel äldre när de får sin första hjärtinfarkt och det kan förklara en del av skillnaden men inte hela, säger Ulrica Strömbäck.

Visar på olikheter inom vården

–Kvinnor får i mindre utsträckning än män behandling med ballongsprängning. De får heller inte i lika hög grad de läkemedel som rekommenderas efter en hjärtinfarkt. Betydelsen av detta är något man behöver titta närmare på, säger Ulrica Strömbäck.

Tre riskfaktorer

I MONICA-registret finns tre riskfaktorer för hjärtinfarkt registrerade: diabetes, högt blodtryck och rökning. Ulrica Strömbäcks studie visar att fler kvinnor än män som får hjärtinfarkt har minst en av dessa tre riskfaktorer; 89 procent jämfört med 72 procent. Skillnaden kvarstår när de drabbas av en andra hjärtinfarkt.

Läs mer om forskningen på ltu.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.