Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om uppstickarsporten som tar allt större plats i motor-Sverige. Foto: Simon Vikstöm/SVT

Ny hybrid utmanar klassiska motorsporter – avgjordes i Kåbdalis: ”Stor potential”

Publicerad

En korsning mellan enduro, rally och skoterkross. Så beskrivs uppstickarsporten – och i Kåbdalis avgjordes säsongens sista deltävling i Sxs nordic.

– Prisnivån är helt annan jämfört med rallycross eller rally, säger en av åkarna, Oskar Andersson.

För andra säsongen avgjordes Sxs nordic som körs i ett Can Am Maveric XRS-fordon – en sorts större fyrhjuling för plats med två personer och en ratt i stället för ett styre.

Deltagarna i årets tour kommer från flera håll inom motorsporten, något som Oskar Andersson berättar är tjusningen är med uppstickarsporten.

– Det är en fin gemenskap bland de tävlande och man får lära känna nya människor också när vissa kommer från rally eller rallycrossen och jag som mer har min bakgrund i skoterkörningen, säger han.

Försöker bredda sporten

Totalt har det hållits fem deltävlingar under 2023 och i Kåbdalis avslutades touren som vanns av Adam Thomelies och Marcus Gustafsson.

– Sporten har stor potential, framtiden tycker jag ser ljus ut. Vi kommer försöka bredda sporten för att fler ska få testa på det här, säger eventkoordinatorn Sandra Hultgren.

I klippet hör du mer om uppstickarsporten som tar allt större plats i motor-Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.