Ny kunskap om norrländsk järnålder

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigaste kunskapen om att framställa järn ser helt annorlunda ut i norra Sverige än vad arkeologerna hittills har trott. Det visar analyser som har gjorts på fynd från Norrbotten.

Resterna av en ugn för järnframställning och ett spänne i brons. Tillsammans berättar de en annan historia om järnåldern än vad arkeologerna kunnat visa innan de hittades.

– Man har haft uppfattningen att man har haft en väldigt sen metallhantering och en kanske inte så avancerad järnhantering. och att allt kommer söderifrån men här kan vi visa att vi har en östlig spridning när det gäller att hantera metaller, berättar Carina Bennerhag, arkeolog.

Fynden hittades nära Sangis i samband med järnvägsbygget av Haparanda-banan. De visar alltså att järnåldersmänniskorna längst uppe i norra Sverige lärt sig att göra järn enligt en nordlig metod.

– Dels så har vi ju då den här ugnskonstruktionen som har en östlig form. Den typen av ugnar förekommer i kommer i norra Finland och i Karelen, säger

– Sen har vi ett bronsspänne som är vanlig förekommande i Volga-Kama-området i Ryssland, säger Carina Bennerhag.

Det är efter undersökningar 2009 och 2010 som arkeologerna har kunnat se mönstren. Nu letar Carina Bennerhag efter fler platser i Norrbotten och har kanske en på gång i Vivungi i Kiruna kommun, som kan ha haft samma järntillverkning, då ett par hundra år före Kristus när man gjorde till exempel yxor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.