Senast 2021 ska ”slit-och-slängplast” förbjudas inom EU Foto: TT

Ny lag förbjuder plastprodukter

Uppdaterad
Publicerad

Engångsbestick, sugrör i plast och bomullspinnar förbjuds i EU från och med 2021. Under onsdagen godkände Europaparlamentet en ny lag som förbjuder plastprodukter för engångsbruk.

Plast har kommit att bli ett stort miljöproblem i våra hav. Enligt EU-kommissionen är över 80 procent av det marina skräpet plast. Med den nya lagen är förhoppningen att detta ska minska. Produkterna som omfattas av nya lagen utgör 70 procent av allt marint avfall.

Lagen slår också fast ett insamlingsmål på 90 procent för plastflaskor senast 2029. De nya reglerna stärker även principen om att förorenaren betalar, främst när det gäller tobak, genom att ett utökat producentansvar införs.

I lagen framkommer även att det bör bli obligatoriskt att varna för de negativa konsekvenserna av att kasta cigaretter med plastfilter på gatorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.