Privatpersoner har gjort en ny allvarlig överträdelse under en militärövning på Bodens skjutfält. Det här är en arkivbild. Foto: Patrik Widegren SVT

Ny livsfarlig överträdelse på skjutfält

Uppdaterad
Publicerad

Än en gång har privatpersoner tagit sig in på militärt område medan övning pågått. Händelsen inträffade i samband med artilleriskjutning på Bodens södra skjutfält.
– Vi har polisanmält händelsen, säger Sven-Åke Sigfridsson, chef för skjutfältsavdelningen vid Norrbottens regemente.

Sedan augusti har det skett upprepade överträdelser på Bodens södra skjutfält under tiden som militären skjutit skarpt. I går skedde det igen.

– En bil med två personer kom in på riskområdet i samband med att vi hade en övning. Tursamt nog så hade ingen hunnit öppna eld. Det hade inneburit stor risk för personskador, säger Sven-Åke Sigfridsson, chef vid skjutfältsavdelningen Norrbottens regemente.

Polisen utreder

Det finns skjutvarningstavlor i området och vägbom.

– Personerna har lyckats ta sig förbi bommen och in på övnings- och skjutfältet, säger Sven-Åke Sigfridsson.

Kan ni ha glömt att låsa bommen?

– Jag kan inte uttala mig om hur de har kommit förbi bommen utan det är en sak för polisen att utreda, säger Sven-Åke Sigfridsson.

”Livsfarlig och olagligt”

Försvarsmakten ser mycket allvarligt på det inträffade och uppmanar allmänheten att vara uppmärksamma och respektera de skjutvarningstavlor och andra avspärrningar som finns i området.

– Det är olagligt och innebär risk för eget liv att ta sig in på ett område som är avlyst för Försvarsmaktens övningsverksamhet, säger Sven-Åke Sigfridsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.