Foto: SVT/Arkiv

Ny lokförarutbildning i Boden

Uppdaterad
Publicerad

I höst kommer elever med utomsvensk bakgrund att inleda sin utbildning till lokförare. Det sker i samarbete med Bodens kommun och företaget TCC som utbildningsanordnare inom järnvägssektorn.

– Det känns väldigt roligt att vara föregångare i ett så viktigt projekt. Vi hoppas att det ska leda till fler liknande initiativ för ökad integration, säger Helena Hansson, rektor vid Bodens kommun.

Anpassad utbildning

Eleverna blir lokförare genom anpassade urvalstester och extra stöd i undervisningen. De kommer att under 60 veckor, varav 22 är praktik, studera tillsammans med svenskfödda elever för att i slutet på 2018 stå till branschens förfogande som färdiga lokförare.

– Vi vill poängtera att den här gruppen uppfyller samtliga, av transportstyrelsen, uppställda krav för att bli lokförare inklusive kommunikativ förmåga, säger Niklas Olsson, projektledare, lokförare och lärare och fortsätter:

– För att kunna genomföra projektet på bästa sätt har jag vidareutbildat mig till lärare i svenska som andraspråk. Dessutom har vi ett nära samarbete med kommunens övriga andraspråkslärare. Så vi är väl förberedda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.