• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Trollhättan i Trollhättans kommun, Västra Götalands län. Det brinner just nu kraftigt i ett industriområde på Stallbackavägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

I klippet hör du professor Örjan Johansson, Luleå tekniska universitet, om den klimatsmarta tekniken för tvättning. Foto: Jonathan Ferm/SVT

Här är bollen som ska ersätta tvättmedel: ”Kan bli en världsnyhet”

Uppdaterad
Publicerad

Ozon och ultraljud. Det är receptet bakom den klimatsmarta tvätteknik som just nu utvecklas på Luleå tekniska universitet. SVT har följt med till labbet.

– Tekniken kan bli en världsnyhet, säger Örjan Johansson, professor i teknisk akustik.

LTU-forskare håller tillsammans med ett företag på att utveckla ett miljövänligt sätt för att tvätta. Hemligheten? En boll som skickar ut ozonmolekyler och ultraljud i tvätten.

– Tänk dig en pokémonboll med laddningsbart batteri som i sin tur tar emot ultraljud som gör att bollen vibrerar, säger Örjan Johansson, professor inom teknisk akustik vid Luleå tekniska universitet, och fortsätter:

– Visionen är en effektiv tvättmetod som både minskar energiförbrukningen och behovet av tvättmedel.

Så ska tvättbollen spara på miljön:

• Minimera och på sikt eliminera behovet av tvättmedel.

• Kunna tvätta vid lägre temperaturer.

• Avloppsvattnet ska vara oskadligt bortsett från den smuts som finns i tvätten.

I klippet hör du professorn förklara hur ”pokémonbollen”  fungerar

En prototyp är ännu inte framtagen men SVT har tagit del av en skiss på hur tvättbollen kommer att se ut. Foto: Ozoneair

Ozon och ultraljud i tvätt/vatten:

Ultraljud

”Med ultraljud skapar man mikrobubblor i vattnet. När dessa mikrobubblor kollapsar i vattnet, då kan de slå sönder små små saker i vattnet som tillexempel bakterier. Mikrobubblorna kommer in i skrevor, skrymsler och vrår där vanlig tvätt inte kommer åt.”

Ozon

”Det är en kraftig oxiderande gas. Den får mögel och annat att dö snabbt och bli luktfri. Tanken är att få in ozonbubblor i vattnet. Det är då svårt. Ozonbubblor löser inte upp sig i vatten. Men med ultraljudet ska vi slå sönder bubblorna och få de att lösa upp sig i vattnet. Sen får det ett väldigt effektivt tvättande vatten.”

Källa: Örjan Johansson, professor i teknisk akustik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.