Bengt Olsen, specialistsjuksköterska. Foto: SVT

Ny mottagning ska öka patientsäkerheten

Uppdaterad
Publicerad

Ökad patientsäkerhet och kortare operationsköer, som på sikt kan leda till minskade kostnader för Region Norrbotten. Det är målet med den nya PICline-mottagningen på Piteå sjukhus.

Den nya mottagningen på IVAK i Piteå är den första i sitt slag i länet. PICline är en typ av slang som sätts in i ett blodkärl och är ett alternativ till exempelvis venportar. Den stora skillnaden jämfört med tidigare metoder är att det nu inte behövs en operation, det blir även mindre nålstick.

– Vi hade en patient som fick den här slangen och for och jagade älg senare på eftermiddagen. Om du har blivit opererad kan du inte direkt trampa runt i skogen, säger Bengt Olsen, specialistsjuksköterska på Piteå sjukhus.

”Många kommer få hjälp”

Patienter från hela Norrbotten kommer att remitteras till den nya mottagningen.

– Vi har en åldrande befolkning, Äldre personer kan ha problem med kärltillgången, så de kommer behöva den här mottagningen. Även cancerpatienter. Många kommer få hjälp av det här, säger Christina Lundqvist, tf verksamshetschef IVAK Piteå Sjukhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.