Sex gripna i Kallak

Uppdaterad
Publicerad

Sex demonstranter greps i samband med att polisen löste upp aktionen mot gruvdrift i Kallak. Redan i natt planerar gruvbolaget att inleda arbetet med provsprängningar.

Ett tiotal poliser kom på förmiddagen till gruvdemonstrationen i Kallak. Gruvbolaget har aviserat provsprängningar i veckan och demonstranterna skulle avvisas.

Men det var inte lätt. Ett par demonstranter hade kopplat ihop sig med ett rör, som sedan grävts ner och det satt rejält fast. Det tog ett par timmar att få loss dom.

Polisen greps sex demonstranter och alla barrikader ska vara rivna. Gruvbolaget säger till Nordnytt att provsprängningar kan bli aktuella redan natten till tisdagen.

Dom sex gripna placerades i en buss. Efter att dom gripnas identiteter fastställts, släpptes alla. Men polisen har också kontaktat åklagare eftersom vägen grävts sönder. Jokkokks allmäning har redan tidigare gjort en polisanmälan efter skadegörelse på markägarnas väg och olovlig trädfällning.

Gruvbolaget har i sin tur anlitat väktare som ska se till att ingen kommer i närheten av maskiner och personal.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.