Bilden till vänster visar SGU:s prov från bottensediment. Foto: SGU/SVT

Ny rapport: Oväntat mycket bottenföroreningar i Bottenviken

Uppdaterad
Publicerad

Det råder just nu oväntat höga halter av fluorerade ämnen, PFAS, i Bottenviken och Bottenhavet. Detta visar nya provtagningar av Sveriges geologiska undersökning (SGU).

Sedan 19 år tillbaka har SGU undersökt halterna av föreningar på havsbotten i Sveriges havsområden med cirka sex års mellanrum. Bland de senaste resultaten märks höga halter av fluorerade ämnen, så kallade PFAS i Bottenviken och Bottenhavet.

Samma halter noterades vid de förra provtagningarna för åtta år sedan, men eftersom att det var första gången PFAS analyserades inom miljöövervakningen av utsjösediment ansågs resultaten då som osäkra.

”Förstår inte orsaken”

Halterna sticker även ut rejält från andra svenska havsområden i Östersjön och på Västkusten. I genomsnitt är halterna 14 gånger högre i Bottenviken och Bottenhavet.

– I nuläget förstår vi inte orsaken till de höga halterna i denna del av Östersjön, utan det måste undersökas vidare, säger Sarah Josefsson, projektledare på SGU i ett pressmeddelande.

Även ämnesgruppen klorerade paraffiner förekommer i högre halter i Bottenviken. Annars är halterna av organiska föreningar överlag högre i andra svenska havsområden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.