Ny rysk bas 30 mil från svenska gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland öppnar en ny militärbas bara fem mil från finska gränsen. Basen ska ligga i norra Ryssland vid Alakurtti mellan finska Salla och ryska Kandalskaja.

Uppgifterna kommer från flera internationella nyhetsmedier och återges i Svenska Dagbladet idag. Basen ska bestå av 3 000 militärer och helikoptrar. Den planerade basen ligger 30 mil från svenska gränsen.

-Min uppfattning är att detta är en del av en större rysk plan för att förstärka i Arktis. Ryssarna är oroade över den ökade verksamheten och trafiken i Arktis, säger Olof Granander, chef för Militärregion Norr i Boden till SVD.

-Jag kan konstatera att vi mycket noga måste följa vad som sker på Nordkalotten, och inte bara se på vad som händer vid Östersjön. Vi har som uppgift att planera för hur vi ska bedriva operationer i norra Sverige eller på Nordkalotten. Det arbetet pågår,  säger Granander.

Enligt BarentsObserver är det en tidigare militärbas som nu återöppnas. 

Lars Gyllenhaal, svensk militärhistoriker med fokus på Barentsområdet skriver i sin blogg att Ryssland i februari ändrade sin militärstrategiska prioriteringen av Arktis. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.