Rebecka Digervall, The Magnettes. Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Ny satsning – 30 musikvideor ska spelas in i Norrbotten

Publicerad

Musikvideor har fått en comeback och nu sjösätts ett 3-årigt projekt för att utveckla musikvideproduktionen i Norrbotten.

Det är Filmpool Nord och BD Pop som vill ge stöd till 10 musikvideoproduktioner per år i 3 år. Filmpool Nords mål är att skapa nya kontakter mellan artister, musiker, filmarbetare och gärna fler kvinnor. Både filmare och musiker kan ansöka om att få 35 000 kr för att göra en video. Och ytterligare 15 000 om man vill filma i filmstudion i Sävast.

Nya möjligheter

The Magnettes senaste musikvideo är inte släppt av skivbolaget ännu. Men videon producerades som en pilot för det nya musikvideoprojektet.

– De 35 000 kr är väldigt viktiga just för att de är en väldigt stor del av kakan. Det är oftast mer än vad man någonsin har på musikvideos, säger Martin Åhlin har varit filmare och regissör för The Magnettes nya video.

Martin Åhlin berättar att han gjort 20-25 musikvideos hittills och ofta kommer banden och har skrapat ihop 5000-10000 kronor.

– Om det är en låt jag brinner för eller om jag får en spontan idé så är det inte egentligen pengarna som spelar någon roll. Då kan jag hellre ta de 5000 kronorna att lägga på tekniken och inte ta ut en lön. Om det känns som att det är värt det för mig. Det jag jobbar med nu är att bygga upp en stor portfolio med musikvideoprojekt.

Viktigare att synas

För artister så anses just musikvideo bli en allt viktigare del i marknadsföringen.

– I marknadsföringssyfte så är det ju att man kan vara synlig på olika plattformar som YouTube och har man en yngre målgrupp så är det  ju en väldigt viktig plattform. Eftersom MTV  inte existerar längre på samma sätt, säger Rebecka Digervall, en av medlemmarna i the Magnettes.

Bakom Musikvideo North står BD Pop & Filmpool Nord. Region Nord, Längmanska fonden, Sparbanken Nord och Luleå och Boden kommun är med och stöttar projektet ekonomiskt. Norrbottnisk artist/musiker eller filmare/regissör. Med norrbottnisk avses person bosatt i länet eller med annan tydlig koppling till länet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.