Marja-Leena Komulainen, Norrbottens kommuner. Foto: SVT

Ny sorts vård med hjälp av digital teknik

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av ny teknik kan de gamla stanna kvar i sina hem i glesbygden och ändå inte bli isolerade från omvärlden. EU projektet Remoage testar distansvård av de äldre med hjälp av digitala lösningar.

Övertorneås nattkamera i vården av de äldre är en del av ett EU-projekt som heter Remoage (Remote support of aged people). Projektet går ut på att ge stöd för de äldre på distans med hjälp av olika digitala verktyg såsom nattkamera, konsultation med läkare eller sjuksköterska via surfplatta, larm när det är dags för att ta medicin, GPS som hjälper till att lokalisera en bortkommen gamling och så vidare.

Projektet leds av Norrbottens landsting men har deltagare från de norra och glest befolkade delarna av Norge och Skottland, inklusive Yttre Hebriderna och Shetlandsöarna.

Digitala nattbesök

– Jag vill poängtera att det inte handlar om någon form av ”kamerabevakning” när vi använder nattkameror, säger projektledaren Marja-Leena Komulainen från Norrbottens kommuner. Jag skulle vilja kalla det för ett digitalt nattbesök hos kunden, kameran är på bara en kort stund, förklarar hon.

Marja-Leena Komulainen tror att digital vård kommer mer och mer ersätta den traditionella vården.

– Med hjälp av tekniken sparar personalen tid och behöver inte färdas så mycket för att hjälpa de äldre, berättar hon.

Mänsklig värme

Projektledaren menar att det inte kommer att finnas tillräckligt med personal inom äldreomsorgen i framtiden när antalet äldre bara växer samtidigt som Europas glesbygd blir glesare.

Kan digital teknik verkligen ersätta mänsklig närkontakt?

– Det handlar inte om att ersätta mänsklig kontakt utan vi vill att personalen arbetar där de verkligen behövs. Många gamla kan bli störda av nattbesök till exempel. Om besöket sker via kameran i stället så slipper vi att väcka våra kunder, säger Marja-Leena Komulainen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.