Ny teknik har koll på vårt undermedvetna

Uppdaterad
Publicerad

Ny teknik för att analysera hjärnans undermedvetna kan bidra till att förebygga trafikolyckor när självkörande bilar blir verklighet.

I ett nytt, mobilt laboratorium på Luleå tekniska universitet kan forskare i realtid få en bild av hjärnans undermedvetna reaktioner på nya tekniska lösningar, till exempel självkörande bilar.

”När vi utvecklar självkörande bilar kommer vi nu snabbare att kunna komma fram till system som är bättre anpassade efter människans beteende och därmed också förebygga trafikolyckor”, skriver Camilla Grane, forskare i teknisk psykologi vid Luleå tekniska universitet, i ett pressmeddelande.

I det nya labbet kan forskarna visualisera och analysera mänskligt beteende, för att till exempel undersöka hur trötthet påverkar bilförare eller hur beslutsfattande fungerar i riskfyllda arbetsmiljöer.

Mätutrustningen i det mobila labbet fångar upp signaler från kroppen som vi inte är medvetna om eller kan styra.

I labbet kan forskare se exakt vad föraren tittar på och hur personen reagerar. Den kunskapen används för att ta reda på när information ska presenteras till föraren och på vilket sätt, för att han eller hon ska hinna reagera i tid.

Fakta: Mätmetoder

De biometriska mätningar som används i labbet är bland annat elektroencefalografi som är en metod för att registrera hjärnbarkens spontana elektriska aktivitet med hjälp av elektroder.

Elektromyografi är en teknik som används för att mäta musklernas respons på stimulering från nervsystemet.

Hudkonduktans används för att mäta hudens elektriska ledningsförmåga. Utrustning finns även för att mäta hjärtats elektriska aktivitet, ögonrörelser och personers ansiktsuttryck.

Källa: Luleå tekniska universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.