Den nya tekniken ska leda till att allt fler tåg kommer i tid. Foto: SVT

Ny teknik ska göra tåg smartare

Uppdaterad
Publicerad

En ny teknik – där tågen själva berättar hur de mår – ska göra att allt fler av SJ:s tåg ska komma i tid.

Den nya tekniken kommer att digitaliseras på större delen av SJ:s tågflotta under nästa år. Företaget menar att digitaliseringen innebär ett tekniksprång i tågbranschen.

– Tågen skickar signaler när något är på väg att gå sönder eller när det är dags för service. Därigenom kan vi i god tid avhjälpa fel som annars skulle drabba kunderna. Det blir helt enkelt ännu fler tåg som går i tid, säger Claes Broström, chef för SJ:s fordonsdivision i ett pressmeddelande.

Övervaka tågen

Med tekniken kommer signaler från tåget läsas av från sensorer och olika system. Bolaget kommer därigenom kunna övervaka alla delar av fordonet som hjullager, bromsar, klimatanläggningar, dörrar och toaletter.

– Vi kan genom vibrationsmätningarna även upptäcka förändringar på spåren, som Trafikverket har ansvar för. Det blir tydligt vilka spår som är i störst behov av underhåll och detta kan betyda mycket för en bättre fungerande infrastruktur i framtiden, säger Claes Broström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.