Jan-Anders Perdahl på LKAB hoppas att den nya teknken och samarbetet med LTU ska leda till att Kirunas framtida gruvbrytning säkras. Foto: SVT

Ny teknik ska rädda framtida gruvbrytning i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

I januari 2018 kom chocknyheten – malmen tar slut snabbare än förväntat på den nuvarande huvudnivån. Nu hoppas LKAB att samarbetet med LTU ska säkra Kirunas framtid som gruvstad.

LKAB har de senaste åren satsat stora resurser på prospektering för att säkra tillgången på järnmalm. Det arbetet har skett på mer traditionellt sätt, men nu satsar man tillsammans med LTU (Luleå tekniska universitet) på ny teknik.

– Vi ser samarbetet som ett tekniksprång som kan leda till nya malmfynd på framförallt stort djup, säger Jan-Anders Perdahl, sektionschef för prospektering på LKAB.

Först i Europa

Informationen om hur jordskorpan är uppbyggd kommer studeras med ”Common earth modelling-metoden”. Det är nytt i Europa och samarbetet mellan LKAB och LTU är ett fyraårigt projekt.

– Förhoppningsvis får vi en bättre förståelse för malmkroppens form. Det ska i slutändan säkerställa en framtida produktion i Kirunagruvan, berättar Tobias Bauer, biträdande professor i malmgeologi vid LTU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.