Tuff Triathlontävling i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

För första gången arrangeras Laponia Triathlon där 31 deltagare från hela Europa samlades för att utföra det fjällnära triathlonet. Det tuffa loppet startade vid midnatt i Gällivare

Deltagarna som ska ta sig från Gällivare till Stora Sjöfallet simmar nästan 4 kilometer i Vassaraälven, cyklar 18 mil, och springer  4 mil.

– Det är första gången vi anordnar Laponia Triathlon och än så länge verkar det bara gå fint, vi har vädret på vår sida, deltagarna är taggade och publiken är livliga, säger Robert Johansson, arrangör.

Efter drygt en och en halv timme var alla uppe ur det 18 grader kalla vattnet, uppe på sina cyklar på väg mot Stora Sjöfallet. Det är alltså första gången som ett triathlon anordnas i Gällivare, men något andra triathlon har svårt att slå, är vår fantastiska natur.

– Att kunna erbjuda annorlunda lopp med en speciell miljö som den vi har här, med fjäll och midnattssol är verkligen unikt och något vi borde ta till vara på, säger Robert Johansson, som själv sprungit flera lopp.

Vid 04-tiden på natten passerade den första damen och den första herren 8 mils-kontrollen i Karmas, efter ”vägen västerut” mot slutmålet Ritsem.

Triathlontävlingen kommer att pågå fram till 16-tiden på lördagseftermiddagen.

Uppdaterad

Vinnare av Laponia Triathlon  är Odd Larsson i herrklassen, han tävlar för Norra Stockholm Endurance, och gjorde en tid på 9 timmar, 44 minuter och 45 sekunder.. Tredjeplatsen gick till Magnus Karlsson från hemmaklubben Gällivare Endurance Club med en tid på 10 timmar, tre minuter och 40 sekunder. Och i damklassen segrade Ebba Sigfridsson, hon tävlar för 12 IF Karlstad, och gjorde triathlontävlingen på 11 timmar och 35 minuter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.