Laponia Triathlon avgörs i helgen i Gällivare. Loppet avslutas med att deltagarna springer upp på Dundret. Foto: Imega Promotion

Ny tuff bana för deltagarna i Laponia Triathlon

Uppdaterad
Publicerad

Till helgen avgörs Laponia Triathlon i Gällivare och i år väntar nya utmaningar under marathonloppet.

Tävlingen startar klockan 24.00 på fredagkväll med simning och avslutas med deltagarna springer upp för Dundret.

– Vi vill erbjuda deltagarna riktiga fjällupplevelser och löpningen på Dundret erbjuder fantastiska vyer där man ser både Kebnekaise och Sarek, säger tävlingsledaren Robert Johansson.

Det ska deltagarna klara

Men innan deltagarna är uppe på Dundrets topp ska de simma 3.860 meter, cykla 180 km, och avsluta tävlingen med 42 km löpning.

Maxtiden för deltagarna är 18 timmar och segrartiderna beräknas hamna på drygt 10 timmar för herrarna och cirkaa 12 timmar för damerna.

Utmanande bansträckning

En nyhet i år är en mycket utmanade bansträckning. Tidigare upplagor har cykelmomentet avslutats i Stora Sjöfallet där också löpningen avgjorts efter vägen mot Ritsem. Nu pågår ett stort vägarbete efter E45:an och därför har tävlingsledningen fått se sig om efter en ny bansträckning.

Årets cykelmoment passerar både Tjautjas och Nattavaara, efter 180 km cykel växlar deltagarna till löpning på Hellnerstadion vid Dundrets fot. Tävlingen avslutas med löpning upp till Dundrets högsta topp för att sedan fortsätta en tur efter Rallarstigen mot Porjus och återvända till Hellnerstadion för målgång.

– Vi tror att den nya banan kommer att tilltala deltagarna. Den är mycket tuff men terrängen och vyerna är varierande. Det är något som uppskattas när tävlingstiderna är så långa, säger Robert Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.