Sommaren 2010 avskaffades värnplikten, som då hade funnits i 109 år. I stället övergick Sverige till en frivillig försvarsmakt, baserad på anställd personal.
Men för att trygga försvarets personalbehov och kunna utöka antalet soldater vid försämrat säkerhetsläge har regeringen gett en utredare i uppdrag att lägga fram förslag på en ny typ av värnplikt.
Försvaret ska dock även i framtiden huvudsakligen bygga på frivillighet, och kontinuerligt och tidvis tjänstgörande soldater med anställningskontrakt. Utredaren Annika Nordgren Christensens uppdrag är, enligt regeringens direktiv, att föreslå en lämplig balans mellan frivillighet och plikt.
Regeringen kan besluta
Förslagen får, enligt direktiven, inte kräva lagändringar utan ska utgå från den totalförsvarsplikt som finns sedan 1995. Den omfattar alla svenskar mellan 16 och 70 år och kan innebära både militär värnplikt och civila insatser till exempel inom räddningstjänsten. Sedan 2010 är dock totalförsvarsplikten i stort vilande.
Regeringen kan redan i dag själv besluta om att aktivera delar av totalförsvarsplikten, inklusive mönstrings- och militär värnplikt. Så skedde i december 2014 då Försvarsmakten fick möjlighet att kalla in krigsplacerade, som gjort den gamla värnplikten, för repövningar.
Regeringen vill nu få förslag på hur en utökad användning av totalförsvarsplikten ska kunna trygga försvarets personalbehov. Eftersom totalförsvarsplikten sedan 2010 är könsneutral så kommer förslagen på en ny typ av värnplikt gälla både kvinnor och män.
Är underbemannat
Redan i dag måste alla 18-åringar svara på frågor om bland annat sin hälsa och fysik på Rekryteringsmyndighetens hemsida. Det så kallade beredskapsunderlaget ska användas för att göra urval om mönstringsplikten skulle införas igen.
Svenska Dagbladet (SvD) rapporterade för ett par veckor sedan att utredaren tänker föreslå att 17-åringar ska fylla i frågeformuläret 2017 för att vissa av dem ska kunna kallas till mönstring 2018. Hur många det blir beror på försvarets behov.
På senare år har det kommit flera rapporter om att försvaret är underbemannat och utredarens eventuella bedömningar av hur många värnpliktiga som behövs blir därför särskilt intressant.
Värnplikt 2018?
Åren innan värnplikten avskaffades 2010 gjorde 8 000 – 10 000 lumpen årligen. Så många behövs sannolikt inte nu. En vanlig bedömning är att det kan handla om ett par tusen värnpliktiga. Enligt SvD så kan den årliga mönstringen i det system som utredningen tänker föreslå omfatta cirka 10 000 personer, inklusive de som tänker göra den frivilliga militära utbildningen. Ungefär en tredjedel kommer varje år att tas ut för militär värnplikt, enligt SvD.
Om det förslaget läggs fram och blir verklighet så skulle de första värnpliktiga göra sin militära utbildning 2018.
De som i dag är frivilliga genomgår en utbildning på nio till elva månader, som omfattar både grundläggande soldatutbildning och en befattningsutbildning. De får bland annat en lön på 4 500 kronor i månaden.
I utredarens direktiv ingår att bedöma kostnaderna för ett nytt värnpliktssystem.
Läs mer: Svenskarna vill ha värnplikt