Urpo Taskinen och Tarja Leinonen i Vittangi berättar om sitt liv i karantän. Foto: SVT

Ny vardag i Tornedalen när familjer splittrats av gränsstängning

Uppdaterad
Publicerad

I mars stängde Finland sina gränser på grund av coronapandemin. Det sattes upp kravallstaket mellan systerstäderna Haparanda och Torneå. Efter det var ingenting sig likt i Sveriges nordligaste glesbygd. Under måndag kväll visas dokumentären ”När coronan kom till Tornedalen” kl 22.15 i SVT2 och på SVT play.

Dokumentären visar ögonblicksbilder av vad som hände i Tornedalen under några veckor i mars och april när coronaviruset kom till området. Producenten och reportern Kirsi Vanttaja menar att även om gränsen stängdes fanns det också saker som blev lättare.

– Det var hur lätt som helst att få folk att berätta. Det var som att folk hade ett behov av att prata om det de är med om.

Coronaviruset i Norrbotten

Populära gudstjänster och svår jobbpendling

I filmen får man bland annat träffa prästen Jean-Claude Marclay i Vittangi som i vanliga fall har gudstjänster för ett tiotal församlingsmedlemmar men som fick omkring tusen personer som tittade på den livesända gudstjänsen han gjorde på sociala medier. Sjuksköterskan Anahita Roohullahi bor i Finland men jobbar i Sverige vilket gör att hon dagligen måste fylla i blanketter.

– Folk frågar min man om han inte är rädd att jag ska ta med mig smitta hem. Men han säger att ”då har jag ju en sjuksköterska”, säger hon och skrattar.

Bunkrade snus och godis

Egentligen jobbade Kirsi Vanttaja och Dan Jåma med ett annat dokumentärfilmsprojekt när allt förändrades.

– Våra intervjupersoner i det projektet var alla i riskgruppen , så det var bara att avbryta. Men det här kändes som en jättebra idé.

En vecka senare var de i Haparanda och filmade när folk bunkrade snus och godis inför stängningen av gränsen.

– Det här är några ögonblicksbilder från folk som ofta glöms bort i den offentliga debatten mitt i en pågående pandemi i världen eftersom de bor i utkanten av Sverige, säger Kirsi Vanttaja.

Här kan du se hela dokumentären ”När coronan kom till Tornedalen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet