Akutvårdsplatserna på akuten vid Kalix sjukhus har gjort vården smidigare. Bilden är en arkivbild. Foto: TT

Nya akutvårdsplatser i Kalix gör vården smidigare

Uppdaterad
Publicerad

I februari i år öppnade fem akutvårdsplatser på akuten vid Kalix sjukhus och det har varit hög beläggning på vårdplatserns sedan öppningsdagen.

En akutvårdsplats innebär att akut sjuka patienter som är i behov av övervakning och snabb utredning inom 24 timmar får det, i stället för att läggas in på en avdelning vid sjukhuset.

”Utmärkt alternativ”

– Om läkaren bedömer att patienten inte behöver läggas in på en avdelning men är i behov av övervakning under nästkommande timmar så är akutvårdsplatser ett utmärkt alternativ, säger Kristina Nilsson, enhetschef vid akuten.

Utvärdering

Under de första fem veckorna som akutvårdsplatserna vid Kalix sjukhus fanns tillgängligablev 31 patienter från akutvårdsplatserna inlagda på en vårdavdelning och 81 personer kunde efter utredning och behandling åka tillbaka till sina hem.

Efter sommaren väntar en utvärdering och ett beslut om akutvårdsplatserna vid Kalix sjukhus blir kvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.