Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Motorgården vid Notviken kan riskeras läggas ner om avtalet med kommunen avslutas. Foto: Jonathan Ferm/arkiv/SVT

Avtal kan sägas upp – nu hotas Motorgårdens framtid i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Motorgårdens verksamhet riskerar läggas ner efter att Luleå kommun skickat ett förslag om att lägga ner avtalet med SHRA som håller i verksamheten. Detta efter en utvärdering som gjordes för avtalsperioden 2017-2020.

Enligt utvärderingen var en av anledningarna till att man vill lägga ner avtalet med SHRA (Svenska Hot Rod Association att man inte nådde Ung i Luleås målgrupp 16-20 år.

– Vi prioriterar ungdomar och jag tycker det är fruktansvärt att de ska lägga ner det. Det är en ren klassfråga att yngre killar som inte bor i villa inte ska lära sig att skruva, säger gårdsföreståndaren Torbjörn Persson och utvecklar:

– Vi har även 50 procent invandrare och det är också en svag grupp ekonomiskt. De har inte heller chansen att lära sig skruva om de inte har verktyg. Jag tycker att det är en viktig samhällsfunktion att lära upp folk.

Hjälper ungdomar ut i arbetslivet

Torbjörn Persson trycker också mycket på att efterfrågan på arbetskraft inom fordonsmekaniker kommer öka inom en tioårsperiod – en arbetsmarknad som Motorgården har hjälpt många att komma ut på.

– Det är många härifrån som kommit ut i arbetet. Jag har hjälpt både svenskar och invandrare som referens. Men hela den biten försvinner om det stänger.

Beslut

Arbetsutskottet i kultur-och fritidsnämnden sa på tisdageen ja till att inte förlänga avtalet med Motorgården. Luleå kommunfullmäktige tar beslut i frågan den 16 juni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

A-traktorerna

Mer i ämnet