Här är det förbjudet att ligga ner

Uppdaterad
Publicerad

Ståbänkar på stågstationen i Luleå byttes efter kritik mot sittbänkar. Men fortfarande går det inte att ligga ner. Det är nämligen förbjudet.

Först tog Jernhusen bort alla sittbänkar eftersom många drogmissbrukare sov över i stationslokalen på tågstationen i Luleå.

Men efter omfattande protester mot de så kallade ståbänkarna återinfördes en annan typ av bänkar. Sittbänkar med kraftfulla armstöd som alltså ska förhindra folk från att ligga ner och att luta sig åt sidan.

Alla ryms inte

Miljöpartiets gruppledare i Luleå, Jan Nyberg, har reagerat starkt på nyordningen i olika inlägg på sociala medier och han kallar det statliga företaget Jernhusen, människofientligt.

– Man vet inte om man ska skratta eller gråta. Nu har de alltså satt fast vassa järn med 47 centimeters mellanrum. Det känns lite provocerande. Som att Jernhusen bara ser resenärerna som ett problem och att de gör den här platsen så otrevlig som möjligt.

Har du mätt mellanrummet mellan platserna på sittbänkarna?

– Ja, det är 47 centimeter och jag vet att det är många som inte ryms att sitta här. Man kan ju vara lite bredare om ändan.

Exkluderande design

– Forskarna kallar det här för exkluderande design och det är just för att avsikten är att stänga ute de som inte är goda konsumenter och andra grupper som upplevs som krångliga i samhället. Men det är en otroligt tråkig utveckling och jag tycker inte att ett statligt företag ska hålla på med sånt, säger Jan Nyberg.

Men Jernhusens presschef Cecilia Granath betonar att det är förbjudet att ligga på sittbänkar och på golvet i bolagets stationshus.

– Det är tråkigt att vi får kritik för våra nya bänkar. De som kommer med kritiken har inte förstått helheten. Vi har satt in armstöden främst för att äldre och funktionshindrade ska få lättare att sitta och resa sikg upp, säger hon.

Extra armstöd

Men Cecilia Granath medger att även ordningsproblemen i Luleå stationshus påverkat utformningen av sittbänkarna.

– Det är extra armstöd som det handlar om och självklart måste vi se till att efterleva beslutet att det är förbjuda att ligga på sittbänkarna. Det här är ett sätt göra det och vi har inga planer på att backa från det, säger hon.

Jan Nyberg säger till Nordnytt att han inte alls tror att det handlar om att hjälpa äldre och funktionshindrade.

– Ska vi göra så här på bänkarna i våra parker också? För det händer att onyktra personer lägger sig ned på dem. Nej, vi kan inte fortsätta att sätta vassa järn överallt för att försöka lösa problem, säger han. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer