Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet ni hur kommunalrådet Gunnar Selberg (C) resonerar kring de nya förutsättningarna. Foto: Hans Sternlund / SVT

Chockbeskedet: Ingen ny sporthall i Kiruna

Publicerad

Kiruna kommun hade räknat med att sporthallen skulle lösas in av LKAB. Dagens besked att sporthallen blir kvar kom därför som en total överraskning.

Sporthallen i Kiruna stod klar 1965 och har sett sina bästa dagar. Bland annat är en av de stora hallarna avstängd på grund av risker med taket.

Dagens besked från LKAB är att sporthallen ligger utanför området som gruvbrytningen kommer att påverka fram till 2035. Och om gruvbrytningen fortsätter på djupet efter det årtalet vet de först omkring år 2025-2026.

Dagens besked innebär bland annat att sporthallen blir kvar. Foto: Hans Sternlund / SVT

Planerna omkullkastade

LKAB:s direktör för samhällsomvandlingarna Stefan Hämäläinen säger till SVT att de inte kommer att föra diskussioner om att lösa in sporthallen i närtid.

Samtidigt har Kiruna kommun redan börjat planera för hur verksamheten i sporthallen ska påverkas och nu omkullkastas de planerna.

I klippet ni hur kommunalrådet Gunnar Selberg (C) resonerar kring de nya förutsättningarna.

Måste låna pengar

Även Kirunabostäder påverkas i sin planering. Bland annat har ett flerfamiljshus med omkring 15 lägenheter på Adolf Hedinsvägen 1 hamnat utanför påverkansområdet. Det gäller lägenheterna i före detta äldreboende gamla Thulegården som man hade trott skulle ersättas.

– Vi hade planerat att ersätta de lägenheterna i nya centrum. Vi kommer att ersätta dem ändå, men för lånade pengar, säger Stefan Sydberg (M), ordförande i Kirunabostäder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet