Tommy Nilsson (S) kommunalråd och ordförande för krisledningsnämnden i Kalix. Foto: SVT

Kalix kommun låter skolelever äta lunch på restaurang

Uppdaterad
Publicerad

Idag tog krisledningsnämnden i Kalix kommun beslut som ska stimulera det lokala näringslivet men också gynna gymnasieelever och delar av socialförvaltningens verksamhet.

Pengar till de båda åtgärderna tas från en tilläggsbudget på 12 miljoner kronor för 2020 som krisledningsnämnden tog beslut om förra tisdagen.

– Vi gör det av två anledningar som handlar om att köpa boende av besöksnäringen och bjuda gymnasieelever på lunch, säger Tommy Nilsson (S) kommunalråd och ordförande för krisledningsnämnden.

Coronaviruset i Norrbotten

Vilken typ av boende handlar det om?

– Det är delar av anläggningar med stugor och hotell som i dagsläget är en bransch som gjort stora investeringar och nu står utan intäkter.

Boenden för olika ändamål

Han berättar att boendet är till för olika ändamål som vårdpersonal från Finland som jobbar i Sverige och behöver boende. Men det handlar också om möjlighet för familjer med personer i riskgrupper där någon drabbats av covid-19 att få ett tillfälligt boende. Förutom det är det möjlighet för socialförvaltningen att hjälpa familjer med problem att få boende.

– Det blir upp till socialförvaltningen att fatta beslut om vilka familjer som kan behöva den hjälpen.

Elever erbjuds lunch på restaurang

För att ge gymnasieeleverna lunch på restauranger avsätts 500 000 kronor per månad.

– Det är idag grupper av elever som bara får ett mål mat då skolorna är stängda och därför är det viktigt att tillgodose behovet av ytterligare en måltid då stängningen av skolorna verka fortsätta.

Han säger att åtgärderna kommer att börja gälla så snart som möjligt.

– Jag nöjd över att de åtta partier som sitter i krisledningsnämnden fattat beslut om åtgärderna enhälligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet