Härifrån tvingas de på boende att flytta för att ge plats för bostäder. Foto: SVT

Nya bostäder innebär tvångsflytt för gruppboende

Uppdaterad
Publicerad

När nya bostäder ska byggas på Malmudden i Luleå tvingas ett gruppboende flytta till nybyggda lokaler, för de boende innebär det en hyreshöjning på närmare 3 000 kronor. En höjning som många av dem inte har råd med.

I april flyttades gruppboendet för psykiskt funktionsnedsatta från Malmudden i Luleå till nybyggda lokaler i Lulsundet. Något som innebar en hyreshöjning på 3 000 kronor i månaden. En höjning som många av de boende inte har råd med.

– Jag tycker att det är hemskt, för de blir oroliga. Man blir orolig för sin situation och just den här gruppen tror jag känner att ”vad händer nu”?, säger Samuel EK, valledare för KD i Norrbotten.

”Blev chockad”

SVT har varit i kontakt med några av de gode männen och förvaltarna, som är oroliga över höjningen då många av de boende inte har någon ordentlig inkomst.

– Jag blev chockad och undrade hur min huvudman ska ha möjlighet att betala den nya hyran, säger hen, som vill vara anonym.

– Såhär skulle jag aldrig göra med min egen ekonomi, att ingå ett avtal jag inte hade råd att betala. Och hur skulle jag då kunna göra det med någon annans?

När kommunen blev varse om problemet kom man muntligt överens om att tillfälligt subventionera hyrorna till den sista september. Men flera av förvaltarna och gode männen vägrade ändå skriva på hyreskontrakten, detta eftersom att den subventionerade summan inte fanns med i avtalet, utan endast syntes i avierna. För att undvika framtida strul ville man ha en skriftlig garanti på att det var just den hyran som man kommit överens om som gällde.

Därför valde förvaltarna och gode männen att kontakta kristdemokraten Samuel Ek, som planerat att ta upp frågan vid nästa kommunfullmäktige.

– Alla röster ska kunna höras, när till och med de som har det naturligt svårt att få det, och deras företrädare också känner det, då måste vi slå larm. Så här får det inte vara i kommunen, säger Ek.

Samuel EK, valledare för KD i Norrbotten. Foto: SVT

Helomvändning – nu ska problemet lösas snabbt

Men det tar bara en dryg kvart efter att SVT kontaktat socialnämndens ordförande Fredrik Hansson om ärendet, så gör kommunen nu en helomvändning – och menar att problemet kommer att lösas inom kort.

Fredrik Hansson (S) socialnämndens ordförande. Foto: SVT

– Som jag förstått det så måste det stå vad den faktiska hyran är i avtalet, sen går vi in och subventionerar. Men jag fick lite signaler från tjänstemännen nu att vi kanske inte måste ha det så. Utan att det faktiskt kan stå den subventionerade summan i avtalet, säger Fredrik Hansson (S) socialnämndens ordförande.

När kan något sådant bli av?

– Jag har pratat med tjänstemännen och de säger att det ska försöka lösas inom kort, så till hösten ska vi ha en lösning på plats.

Han fortsätter:

– Att de får en subventionering, det är självklart. Sen hur det rent tekniskt löser sig med pappren och sådär, det får vi se. Men det viktigaste är att det inte drabbar någon enskild brukare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.