Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet visar samhällsstrategen Sofia Lundberg var de 60-90 nya lägenheterna ska byggas och när de väntas stå klar. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Kommunens plan för nya bostäderna: Älvsbyborna får säga sitt

Publicerad

Älvsbyns kommun ska bygga 60-90 lägenheter i kvarteret Leken. Men inte utan att folket fått säga sitt. Just nu pågår en omfattande enkätundersökning så att Älvsbyborna kan påverka framtidsplanerna.

I dag har bostadsområdet en mataffär och ett flerbostadshus med 30 lägenheter som stod färdigt 2017. Nu ska Leken bli större.

– Det händer väldigt mycket i Älvsbyn och Norrbotten i dag. Polarbröd håller på att bygga upp sin fabrik och kommunen bygger nytt badhus, säger Sofia Lundberg, samhällsstrateg Älvsbyns kommun.

Tusentals får tycka till – ungdomarna viktiga

Älvsbyborna får vara med och tycka till och 3 500 personer, från 16 år och uppåt, har blivit slumpvist utvalda för att delta i enkätundersökningen.

– Vi hoppas få ett brett underlag för samhällsplaneringen.  Vi vill få en tydlig bild på hur människor bor i dag och hur de vill bo i framtiden, säger Lundberg och betonar att ungdomarnas röst är viktig:

– Vi vill veta hur de vill bo när de ska skaffa eget boende, säger Lundberg.

I klippet visar Sofia Lundberg var bostäderna ska stå och när bygget väntas stå klart

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer