• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ambulanssjuksköterskan Mats Lindström är kritisk till att dygnspassen kommer att försvinna. Foto: Filip Hannu/SVT

Nya EU-regler om vila hotar ambulansen – flera säger upp sig i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Flera ambulansstationer i Norrbotten hotas av personalbrist på grund av en ny lag om vila. Dygnspassen kommer att försvinna – och pendlare hotar att säga upp sig.

Från 1 oktober i år börjar nya bestämmelser om dygnsvila gälla inom kommuner och regioner.

Alla ska ha rätt till 11 timmar vila varje dygn – vilket gör den nuvarande skiftgången svårlöst.

– Jag pendlar 12 mil till Överkalix men blir det halvdygn finns det ingen ekonomi att köra hit, säger ambulanssjuksköterskan Mats Lindström.

Låg sjukfrånvaro

Det är EU-kommissionen som granskat reglerna om dygnsvila och hittat att regionerna och kommunerna brustit.

I grunden handlar de nya reglerna om ett mer hälsosamt arbetsliv. Men Mats Lindström menar att de slår fel mot ambulansen och att alla vill ha kvar skiftgången.

– Vi har nästan ingen sjukfrånvaro, långtidssjukskrivna och alla verkar trivas och vara glada som det är nu.

Slår mot glesbygd

Region Norrbotten har också sett signalerna om att medarbetare kommer att sluta om de nya reglerna blir verklighet, det säger biträdande ambulanschefen:

– Det vill jag påstå, beroende på att många pendlar långa sträckor till jobbet och kan ha andra förutsättningar för till exempel barnpassning, säger Robin Holmgren.

Det finns möjlighet att få dispens för att bryta mot regler om vila och regionen har sökt det för flera stationer men ännu är inget i mål.

– Vi ser över alla möjligheter och alternativ till schemalösningar, säger Holmgren.

Hör ambulanssjuksköterska Mats Lindström berätta om situationen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.